studentdator

Vilken dator behöver man ha för universitetet?

Pluggtips.se, 30 juni 2022

Om du ska börja plugga på universitet brukar en vanlig fråga vara vilken dator man behöver. Sanningen är att det inte spelar så mycket roll vilken dator du använder, och vanligtvis fungerar datorn som du haft tidigare på gymnasiet utmärkt.

De flesta studenterna kommer aldrig märka av att deras gamla dator är ett problem, förutsatt att du exempelvis inte utför datorlaborationer som kräver mycket datorkraft såsom att träna stora neurala nätverk.

Vilken dator behöver man ha på universitetet?

Många tror att man behöver någon speciell superdator när man börjar plugga på universitetet, men detta är inte sant. De flesta studenterna klarar sig utmärkt med datorn som de haft sedan tidigare eller en annan billig variant.

En dyr dator med bra grafikkort och processor kommer sällan hjälpa dig mer när du pluggar på universitet. Kanske kan det gå snabbare att öppna upp olika program, men när det gäller studerandet finns det ingen större skillnad överlag.

Det spelar sällan roll vilket typ av operativsystem du använder heller, och det brukar fungera utmärkt att använda Windows, Linux eller Mac OS för olika labbar och liknande på högskolan. Jag använder själv en Macbook Pro som fungerat väldigt bra för mig.

Många som pluggar på universitet använder sina gamla datorer som de köpt ut på gymnasiet, eller datorer som är äldre än så, och det funkar för de allra flesta.

Vilken dator behöver man ha för programmering?

En del ingenjörsutbildningar innehåller krävande programmering, där man exempelvis tränar neurala nätverk. Man kan tro att man behöver en extra bra dator när man läser en utbildning såsom data eller IT, men sanningen är att vilken dator som helst egentligen fungerar.

Om du läser en ingenjörsutbildning fungerar vilket gammal dator som helst. Du behöver därför inte ha någon speciell superdator med bra grafikkort och processor.

En del saker kan däremot ta lite längre tid om du exempelvis sysslar mycket med att träna modeller inom maskininlärning, vilket är en nackdel. Men egentligen kan du använda i princip vilken dator som helst och den fungerar för dig annars i vardagen.

Måste man ha en egen dator?

Du måste inte ha en egen dator eller laptop när du pluggar på universitetet. Alla universitet i Sverige brukar ha datorsalar där du kan låna och använda en dator om du behöver till exempelvis en laboration.

På datorerna som tillhandahålls på universitet brukar man logga in med sina studieuppgifter, vilket är väldigt smidigt. Filerna lagras även i molnet vilket gör att du kan komma åt dem oavsett vilken dator du väljer att använda.

Vanligtvis brukar skoldatorerna använda sig av Windows som operativsystem, men det brukar även finnas vissa datorerna med Linux som passar bra för datastudenterna.

Är datorerna som tillhandahålls på högskolan bra?

Även om datorerna som tillhandahålls på högskolan inte är det bästa så gör det sitt jobb, och de fungerar utmärkt för att utföra datorlabbar eller att skriva uppsatser.

Fördelen med datorerna som tillhandahålls av universitetet är även att de redan har all den programvaran som du behöver. Det innebär att du aldrig kommer behöva ladda ner något program på skoldatorn, utan allt kommer redan vara installerat.

Om du endast använder datorerna i datasalarna kommer du därmed också att spara plats och minne på din dator eftersom du slipper satt ladda ner olika typer av program såsom Matlab, som används mycket av ingenjörerna.

Vilken är den bästa bärbara datorn för universitetet?

Den bästa bärbara datorn för universitet är enligt oss Apple MacBook Air (2020) - M1 eller IdeaPad 5 Pro 14.

Apples Macbook Air med deras M1-processor och 16 GB RAM-minne är ett populärt val för studenter på grund av kombinationen av kraftfull prestanda, lång batteritid och användarvänlighet.

Här hittar du Apples Macbook Air med deras M1-processor.

Medan IdeaPad 5 Pro 14 är ett bra alternativ för dem som föredrar Windows operativssystem.

IdeaPad 5 Pro 14 är en bärbar dator som har en 14-tumsskärm och är utrustad med en AMD Ryzen-processor samt 16 GB RAM. Detta gör den till en kraftfull maskin som kan köra flera program och flikar samtidigt utan någon fördröjning.

Om du vill läsa mer om de bästa bärbara datorerna kan du göra det här.

Samtidigt kan dessa datorerna vara lite dyra som student. Om du därmed letar efter en något billigare variant kan Acer Aspire 3 vara ett billigare alternativ på en bra laptop till dina studier.

Andra vanliga frågor om dator på universitetet

Nedan tänkte vi svara på några andra frågor som ofta ställs om datorer på universitetet.

Behöver jag en dator för alla mina kurser?

Nej, du behöver vanligtvis inte en dator för varje kurs som du läser. För de flesta kurser räcker det med att ha tillgång till en dator i form av datorer som skolan tillhandahåller eller i form av datorlaboratorier.

För vissa kurser kan det dock krävas att du har en egen dator. Detta är ofta fallet för kurser i design, grafik eller webbutveckling där du kommer behöva studera rätt så självständigt.

Det kan också vara bra att ha en egen dator så att du kan plugga mer flexibelt utanför skoltiden.

Är det möjligt att köpa en begagnad dator för universitetet?

Ja, det går att köpa en begagnad dator. Du behöver dock vara medveten om att en begagnad dator kanske inte fungerar lika bra som en ny beroende på vilket skick som den är i.

Får man låna dator på universitet?

Det finns vanligtvis stationära datorer på universitetet som du kan låna för exempelvis labbar eller att göra en skrivuppgift.

Det finns dock inga bärbara datorer eller laptops som du ta med dig hem från universitet som man kanske kunde på gymnasiet.



Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.