Börja på universitetet direkt eller ta ett sabbatsår?
Pluggtips.se, 1 april 2022När man tar studenten kan det vara svårt att veta om man ska börja plugga på universitetet direkt eller om man ska ta ett sabbatsår först. I denna artikeln sammanställer vi fördelarna med de både alternativen så att du ska kunna ta ett bättre beslut.
Vilka fördelar finns det med att börja studera direkt?
Jag skulle säga att det finns tre fördelar med att börja studera direkt. När du börjar studera direkt är du inne i studierna, vilket kan göra det enklare och du kommer inte heller ha något kunskapsbortfall.
Fördelarna med att börja studera direkt är:
- Du är inne i studierna redan, och är van med att skriva uppsatser etc.
- Du kommer snabbare ut i arbetslivet, där du kan göra det som du senare vill.
- Du kommer inte ha något kunskapsbortfall, exempelvis att du glömt bort matematiken.
Det största fördelen med att börja studera direkt är att du redan är inne i studierna och du kommer ihåg allt som du nyss läs. Om du känner dig motiverad och vet vad du vill läsa kan det bästa då vara att börja studera direkt.
När du börjar studera direkt kommer du även snabbare ut i arbetslivet, där du kan göra det som du vill. Samtidigt behöver man inte stressa ut i det “riktiga arbetslivet”, och det kan vara skönt att ta ett sabbatsår där man arbetar och reser mycket.
Vilka fördelar finns det med att ta sabbatsår?
Jag skulle säga att det finns tre fördelar med att ta ett sabbatsår. När du tar ett sabbatsår kan du börja tjäna pengar vilket kan göra att du senare har råd med lägenhet och du får även möjligheten att resa mer.
Fördelarna med att ta ett sabbatsår är:
- Du får tid att fundera på vad du vill studera.
- Du kan börja jobba, tjäna lite pengar så att du senare har råd med en lägenhet.
- Du får tid att resa och gör annat roligt som du kanske längtat länge efter.
Den största fördelen av dessa tre är troligtvis att du får med tid att fundera på vad du vill studera. Det kan vara svårt att veta vilken utbildning man vill läsa, och för att kunna veta det behöver man fundera och tänka mycket.
Du tjänar även mycket pengar om du väljer att jobba 1-3 år efter studenten. Som du sedan kan använda till en kontantinsats eller så kan du investera dem på börsen för att öka ditt totala kapital över tid.
Hur många studenter tar sabbatsår efter gymnasiet?
Majoriteten väntar med att börja studera efter studentexamen. Det brukar vara ungefär en fjärdedel av de som tagit studentexamen som börjar studera direkt på universitet. Det är samtidigt många av dem som tar examen som aldrig kommer studera.
Andelen studenter som tar sabbatsår brukar variera något beroende på vilket gymnasieprogram det handlar om. Generellt sätt så tenderar de som läst natur eller teknik att börja studera på universitet snabbare än dem som läst ekonomi eller samhällskunskap.
Det innebär också att de som planerar att bli ingenjörer tenderar att börja sin utbildning tidigare jämfört med samhällsvetare, men självklart finns det också undantag.
I snitt börjar vi studera vid 25 års ålder, vilket är en hög siffra i jämförelser med OECD. Det innebär att det är många som tar flera sabbatsår innan de börjar studera på universitetet.
Borde man ta ett sabbatsår eller inte?
Både alternativen har sina fördelar, att börja plugga direkt innebär exempelvis att du kommer komma ihåg allt som du tidigare läst i skolan. Medan om du tar sabbatsår kommer du få mer tid att fundera vilken utbildning som passar bäst för dig.
Om du känner dig motiverad att plugga och vet vilken utbildning du läsa så kan du börja studera direkt på universitetet.
Samtidigt har du alltid valet att vänta. Man behöver inte stressa med att börja studera på universitetet. Om du väntar med att börja kommer du få chansen att tänka mer, och du får även möjligheten att vila upp dig själv om du känner dig skoltrött.
Du behöver själv bestämma vad som passar bäst för dig, för endast du kan veta vad som är rätt beslut. Glöm inte heller bort att du alltid kan ändra på ett val, om du börjar läsa en utbildning och det inte känns rätt kan du också hoppa av och detta något nytt nästa år.