Notion - Underlätta och strukturera dina studier
Pluggtips.se, 3 oktober 2021Det finns många anteckningssystem där ute som vi kan använda oss av till våra studier, men det verktyg som ofta får mest uppmärksamhet är Notion. Notion kan beskrivas ett allt-i-ett verktyg med en mängd olika funktioner, och i detta inlägget kommer vi gå igenom hur Notion kan underlätta och strukturera dina studier.
Jag själv gick över till Notion för nästan tre år sedan och det har sedan dess gett mig flera fördelar. Jag upplever bland annat att det har ökat min produktivitet och samtidigt gett mig mer struktur i mina studier.
Vad är Notion för något?
Notion är ett allt-i-ett verktyg med en rad olika funktioner. Det fungerar mycket enkelt som ett pyramidalt system med sidor som alla är anslutna och som kan ta ett brett utbud av format.
Notion har flera olika funktioner men de bästa funktionerna i Notion skulle jag säga är databaser och properties. Du exempelvis skapa en databas för alla dina föreläsningsanteckningar som kan liknas med ett kalkylark i Excel, fast som är mer förenklat och anpassat till textdokument.
För varje element i databasen kan du sedan lägga till olika properties såsom taggar. Till exempel kan du ha taggar för olika kurser såsom "Computational biology" och "Linjär algebra" och "Reglerteknik". Det som också är så bra med Notion är att det tillåter dig att filtrera och sortera databasen efter dessa typer av properties sedan. Nedan kan du se hur det hade kunnat se ut.
Mängder med templetes
Det finns dessutom mängder av templetes eller mallar som du kan använda dig av för att skapa dina egna sidor i Notion. Dessa mallarna finns att hämta i Notion-appen eller via Notions templetes-bibliotek.
Fördelarna med att mallar är att de snabbt kan ge dig en grund till de sidorna som du vill använda dig av, och dessutom kan det ge dig mycket inspiration till vad du kan göra i programmet. Du kan också ladda ner templetes från andra kreatörer, vilket jag själv har gjort. Både Thomas Frank och Ali Abdaal har flera bra templetes inom studier och produktivitet.
Flera av fördelarna med att använda Notion
Det finns flera fördelar med att använda sig av Notion jämfört med andra anteckningsverktyg. Detta är några av fördelarna som jag själv märkt av:
- Du får själv bestämma hur du vill att ditt system skall se ut, men du kan också ladda ner färdiga templetes framtagna av andra användare. Det finns mycket flexibilitet!
- Du kan samarbeta med andra på ett projekt genom att skapa ett team, vilket fungerar riktigt bra vid grupparbeten.
- Det finns verktyg som gör det enkelt att mäta dina framsteg.
- Databaser och properties som tillåter enkel sorting och filtrering.
- Har en minimalistisk design, vilket jag själv gillar.
- Det är gratis för studenter eller om du har en mail-adress kopplat till ett universitet.
Det finns helt enkelt många fördelar med att använda sig av Notion. Däremot finns det också nackdelar och den största nackdelen skulle jag förmodligen säga är att det kan ta tid att komma igång eftersom det finns en viss inlärningskurva.
I början kan man märka av detta om man försöker skapa egna templetes för dina egna behov, men fördelen är att det blir otroligt effektivt när du väl satt dig in i hur allt fungerar.
Varför använda sig av Notion?
Så varför skall man använda sig av Notion när det också finns flera andra verktyg för produktivitet där ute såsom Roam, Evernote m.m?
Anledningen till varför jag fastnade för Notion är att jag gillade att bygga system som passade för just mig och kunde göra mig mer effektiv, Notion erbjuder väldigt mycket flexibilitet vilket gör att du själv får forma ditt system. Sedan finns det även väldigt många bra templetes som man kan ladda ner och dra nytta av, och sedan anpassa till sin egna användning.
Däremot så skall du använda det verktyget som du anser passar bäst för just dig, för det kan vara väldigt individuellt. Men jag kan verkligen rekommendera dig att testa och sen avgöra om Notion kan bidra med nytta i dina studier.
Läs mer: 7 appar som underlättar dina studier