studentmottagning

Den stora guiden för studentmottagningen 2023

Pluggtips.se, 29 december 2022

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

Studentmottagningen är en stor del av studentfirandet och det är mycket som ska planeras och förberedas innan. Det är också viktigt att man börjar planera i tid för att kunna skapa en bra mottagning.

I detta inlägget kommer jag att dela med mig om några tips och saker som du behöver tänka på inför studentfirandet.

Planera studentmottagning

Det första som man behöver bestämma inför en studentmottagning är vilka som man ska bjuda och var man ska hålla studentmottagningen.

När man bestämt sig för vilka som man ska bjuda så behöver man skicka ut en inbjudan till gäster. Inbjudningskort för studenten går att beställa enkelt genom Smartphoto.

Det som ska finnas med på studentinbjudan är vilket datum mottagningen är, tiden när gäster får komma och ett senaste datum när gästerna ska svara om de kan komma så att ni vet ungefär hur många som kommer.

Om ni bor i en lägenhet är det vanligt att man hyr en lokal medan man bor i ett större hus brukar det vara vanligare att antingen ha mottagningen inomhus eller i partytält på gräsmattan. Det är bra om man bestämmer platsen tidigt så att det inte blir stressigt senare.

Ni behöver också fixa stolar och bord till studentmottagningen, och det går vanligtvis att hyra om du bor i en liten större stad. Jag kan även tipsa om att kolla med en vän eller släkting om du vet om att de har många stolar och bord för exempelvis fester.

Nedan sammanfattar vi grunderna i det som ni behöver planerar ett tag innan:

  • Vilka ska ni bjuda?
  • Vart ska ni vara?
  • Behövs partytält eller hyra lokal?
  • Bord och stolar?
  • Dekoration till studentmottagningen (tas upp mer senare)

Detta var grunderna i planeringen för er studentmottagning. Nu kommer vi till nästa, vilken mat ska man servera?

Maten på studentmottagning

När man ska fixa mat inför en studentmottagning kan ett tips vara att försöka mycket av sån mat som enkelt kan förberedas innan. Exempel på sådan mat är pajer, pastasallad, kallskuret och bröd med smör och ost.

Det kan vara svårt att veta hur mycket mat som man ska förbereda inför en studentmottagning, och ofta brukar det bli väldigt mycket mat över.

Ett tips för att försöka räkna ut hur mycket mat som behövs är att tänka i portionsbitar och sedan basera mängden mat på hur många ni är. Samtidigt ska man inte heller glömma att det alltid är bättre att ha för mycket mat en för lite, för målet är som sagt att skapa en bra mottagning. ICA har en guide för att beräkna buffé.

Under studentmottagningar är det även en del som beställer mat till studenten för att göra det enklare med förberedelserna och att det blir enkelt att beställa portioner, men tänk på att beställa någon extra. Nackdelen är dock att det blir dyrare, men samtidigt kan det göra studentmottagningen enklare att förbereda.

För något år sedan var jag också på en studentmottagning som hade hyrt en foodtruck som stod och serverade mat under mottagningen. En sån lösning blir lite dyrare, men det kan samtidigt göra mottagningen minnesvärd.

buffe studentmottagning

Tips på bra mat till mottagningen

Nedan kan du få lite förslag på mat som du hade kunnat servera under en buffé.

  • Matpaj
  • Pastasallad
  • Potatissallad
  • Andra sallader
  • Kallskuret
  • Varmrökt lax
  • Ostar
  • Olika röror
  • Smårgåstårta
  • Fruktfat
  • Bröd och baguetter
  • Grillspett
  • Marinerad kyckling eller kött
  • Cheesecake
  • Kladdkaka
  • Tårta

Om någon släkting såsom farmor eller mormor lagar en riktigt god paj eller kaka tycker jag också att du ska be dem att hjälpa till.

Tilltugg och snacks

Förutom mat så är det också bra att införskaffa lite tilltugg och snacks. Som tilltugg är det vanligt att man serverar olika snittar och crostini med olika röror. Dessa tilltuggen brukar att serveras i samband med välkomstdrinken.

Efter maten och desserten är det sedan vanligt att man sätter fram till frukt och snacks. För snacksen kan du exempelvis köpa chips och ostbågar och som du sedan fyller i plastglas. Då undviker du även att alla stoppar sina fingrar i samma chipsskål och så vidare.

Dryck till mottagningen

Dricka är en viktig del för en studentmottagning, och det är viktigt att man kan erbjuda dryck till alla åldrar samt ge både alkohol och alkoholfria alternativ.

För att hålla drickan kall under studentmottagningen kan det vara bra att skaffa sig en kylbox med is som håller drickan kall.

När man planerar kan det vara svårt att veta hur mycket man behöver köpa in till festen, men mängden beror självklart på hur många du bjuder.

Hur mycket vin och öl går åt på studentmottagningen?

Antal personer: Vin (rött/vitt): Öl eller cider:
10 personer 4-5 flaskor 20 burkar
20 personer 9 flaskor 40 burkar
30 personer 13 flaskor 60 burkar

Tabellen ovan är endast en ungefärlig uppskattning och du kan behöva anpassa mängden vin och öl beroende på vilka personer du bjuder. Du kan exempelvis fundera över vad du tror gästerna kommer föredra att dricka, och anpassa fördelningen utefter det.

I tabellen ovan finns en balans mellan vin- och öldrickare. Man annars kan man räkna på att en person dricker ungefär en halv flaska vin eller 4-5 burkar öl under en studentmottagning.

En annan dryck som behövs under studentmottagningen är en välkomstdrink såsom Champagne eller Prosecco. Då kan man räkna med att en flaska ger ungefär 8 glas.

Tänk även att det går att lämna tillbaka flaskor som inte är öppnade till Systembolaget. På så sätt kan ni få pengarna tillbaka om ni inte dricker upp allt, förutsatt att ni sparat kvittot. Det gör därför inte heller så mycket om ni köper för mycket, eftersom det går att lämna tillbaka.

För stora studentfester är det också rätt så vanligt att man åker till Tyskland för att köpa mycket dryck till mottagningen.

Om många tar bilen till studentmottagningen behöver det även finnas alkoholfria vin- och ölalternativ. Om folk ska jobba dagen efter kanske de också väljer att dricka alkoholfritt. Det kan därför vara bra att köpa 1-3 flaskor alkoholfritt och hel back alkoholfri cider och öl.

studentmottagning dricka

Annan dricka som behövs

Om många barn kommer på studentmottagningen behöver ni även införskaffa dricka till barnen, och då brukar läsk funka bra.

Som ett annat alkoholfritt alternativ så kan det också vara bra att köpa några flaskor Ramlösa eller Loka.

Till efterrätten brukar det också vara väldigt populärt med kaffe eller te så detta kan också vara något som du behöver införskaffa. Man kan räkna på att ett kg kaffe räcker till ungefär 100 koppar.

Tema och dukning

Dukning på studentmottagningen ska vara festlig men också gärna rolig. Det vanligaste temat på dukningen och dekorationen för mottagningar är Sverige-tema med flagg-girlanger, bordsflaggor och Sverige-servetter osv.

För dukningen är det vanligt att man använder porslin eller papperstallrikar. Porslin är trevligare att äta maten på, men papperstallrikar kan samtidigt vara väldigt smidigt när allt ska städas undan.

Om du väljer papperstallrikar före porslin så tycker jag att du borde införskaffa lite snyggare papperstallrikar med ett student- eller Sverige-tema.

I större städer är det även möjligt att hyra porslin, glas och bestick till studentmottagningar. Om du föredrar porslin men inte vill köpa in en massa nytt kan det vara ett alternativ.

För dukning och dekoration behöver du följande till studentmottagningen:

  • Porslin
  • Glas (vanliga, vin och champagne)
  • Bestick
  • Uppläggningsfat
  • Servetter
  • Cocktailflaggor till efterrätten
  • Girlanger
  • Fina bordsdukar
  • Flaggor till bord
  • Ballonger (gula och blå)
  • Björkdekoration till entrén
  • Zinkbalja för burkdrycker
  • Massor av is för kylning

Dekorationer såsom girlanger och ballonger går beställa hos Partyhallen.

Nedan kommer vi gå igenom några andra tips för att ni ska kunna skapa en bra studentmottagning.

Andra tips för en bra studentmottagning

Nu har vi gått igenom det mesta som du behöver veta för att kunna skapa en bra studentmottagningen, men jag tänkte avsluta med generella tips från tidigare erfarenhet.

  1. Sätt en tid när maten serveras - På en studentmottagningen kommer inte alla gäster samtidigt utan folk droppar in och rör sig ut lite blandat. Genom att sätta en tydlig tid när maten serveras, såsom mellan 18-19.30 slipper du plocka in och ut maten hela tiden när nya gäster kommer och går.
  2. Börja planera i tid - Planeringen är otroligt viktigt för att kunna skapa en bra mottagning så börja planera i god tid innan.
  3. Presentbord - Om det kommer många gäster är det bra att ha ett specifikt ställe där man kan lägga alla presenter.
  4. Infravärmare för tältet - Om ni planerar att ha mottagningen i ett i partytält är det bra att införskaffa värmare om det blir kallt framåt kvällen. Det är också bra att ha några extra filtar till de gäster som fryser.
  5. Var beredd på lite “objudna” gäster - Det är inte helt ovanligt att studentens kompisar tittar förbi en stund även om de inte var bjudna från början. Det kan vara bra att vara medveten om detta, och kanske ska du ha några extra mat- eller dryck-reserver.
  6. Musik - Om du tycker det känns svårt att skapa en bra spotifylista till studenten så finns det flera färdiga listor på Spotify som ni kan använda.

Vanliga frågor om studentmottagningar

Nedan går jag igenom ett antal andra vanliga frågor om studentmottagningen som jag hoppas kan vara till hjälp för dig.

Hur många brukar man bjuda på en studentmottagning?

På en studentmottagning brukar man bjuda familj, släkt, nära vänner och de närmaste grannarna. Detta brukar normalt innebära att det kommer ungefär 30 personer på studenten.

Det är sällan så att alla gäster är närvarande samtidigt under studentmottagning, utan det är vanligt att gästerna kommer och går vid lite olika tider.

Vad ska man ha på en studentmottagning?

På en studentmottagning räcker det med en ledig och finare vardagskläder när man uppvaktar den som tar studenten. Många väljer även att ha mörk kostym eller kavajkläder, men det är inget måste.

En del brukar även ha på sin gamla studentmössa när man uppvaktar den som tar studenten.

Hur ser en dag ut för den som tar studenten?

För den som tar studenten börjar dagen med en champangefrukost och firande med klassen. Därefter så bar det av till skolan där man fortsätter spenderar tid med klassen och även lärarna. På skolan så brukar man även dela ut nomineringar, såsom "Klassens Förebild" eller "Klassens Sovmorgon" tillsammans med en motivering eller ett rim.

Efter att man har spenderat tid tillsammans med sin klass och lärare så är det dags för utspring, vilket är när studenterna springer ut från skolan för sista gången och uppvaktas av sina anhöriga och vänner.

Efter utspringet så brukar studenterna sedan åka studentflak runt om i staden och fira, och därefter så brukar rör man sig hemåt till mottagningen för att spendera tid med familj och släkten. Framåt kvällen brukar man sedan träffa sina klasskompisar igen för en stor och minnesvärd studentfest.



Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.