räkna ut din studentbudget

Studentbudget - ekonomi och budget för studenter

Pluggtips.se, 14 oktober 2022

En budget är nyckeln till en bra ekonomi. Det är också extra viktigt att ha en budget när man har en låg inkomst och är student, så att man garanterar att man inte går i minus varje månad.

En student har vanligtvis 10 700 kronor att leva på varje månad. Denna summa inkluderar både studiebidrag och lån från CSN. Många studenter får dessutom bostadsbidrag som ger 1200 kr extra varje månad.

I denna artikeln tänkte vi gå igenom hur man kan sätta upp en budget som student, och ge några tips på hur man kan få studentbudgeten att gå ihop.

Inkomster som student

De flesta studenterna kommer att ha en inkomst från CSN i form av bidrag och lån. Både bidraget och lånet är skattefria, men lånet behöver du betala tillbaka lånet efter det att du har tagit din examen.

En del studenter kommer även att ha andra inkomster såsom extrajobb, stipendier eller andra sidoinkomster. I vår kalkyl kommer vi inte räkna med dessa eftersom de flesta studenterna inte har ett extrajobb.

De totala inkomsterna per månad som student är:

  • Studielån: 7 728 kr
  • Studiebidrag: 3 362 kr
  • Bostadsbidrag: 1200 kr

Bostadsbidraget brukar tyvärr vara ett bidrag som många studenter glömmer, så glöm inte bort att söka till det. Det är ett enkelt sätt att öka sin inkomst varje månad.

Utgifter som student

De största utgifterna för en student är bostaden och maten. Dessa två poster tar vanligtvis upp till 60-75% av en den totala studentbudgeten.

Boendekostnaden kan också variera en hel del beroende på hur man väljer att bo. En del väljer att bo hemma för att spara pengar, men det är inte alltid möjligt. Andra väljer att bo i studentrum som är betydligt billigare än att bo i en större lägenhet.

De totala utgifterna per månad som student är:

  • Boende: 3400 kr
  • Mat: 3000 kr
  • Kläder och övrigt: 900 kr
  • Nöjen: 750 kr
  • Resor: 525 kr
  • Telefon, internet: 375 kr
  • Försäkringar: 225 kr
  • Studiematerial: 200 kr

För många kommer en boendekostnad på 3400 kr vara alldeles för lite, och många i storstäderna betalar betydligt mer än detta. Det brukar dock gå att få ett studentrum till 3400 kr i de flesta studentstäderna och därför har vi valt denna summan i vår budget.

Mat är en annan kostnad som kan variera mycket. I vår budget har vi räknat med att personen lagar all mat hemma, och detta brukar motsvara en matkostnad på 3000 kr per månad.

sparande

Matbudget för studenter

En matbudget på 3000 kronor varje månad motsvarar en daglig kostnad på 100 kronor.

Många matvaror har ökat mycket under den senaste tiden på grund av inflationen, men 3000 kr är fortfarande en rimlig matbudget om man lagar all mat hemma. Om man däremot äter kårlunchen i skolan får man istället räkna med uppemot 3750 kronor i matkostnad.

Vår totala dagliga matbudgeten kan fördelas enligt följande:

  • Frukost - 10 kr
  • Lunch - 40 kr
  • Mellanmål - 10 kr
  • Middag - 40 kr

Detta är en enkel fördelning av kostnaderna, och den går också att anpassa efter det egna behovet.

Ett exempel på en studentfrukost för under 10 kronor hade kunnat vara havregrynsgröt med mjölk och lite bär. En enkel lunch kan vara korvstroganoff med ris, och en middag hade kunnat vara potatis, broccoli, kyckling och någon typ av sås.

Matbudgeten bygger på att du själv lagar maten. Det är betydligt billigare att göra matlådor jämfört med att köpa mat ute, så det är en bra idé att lära sig att laga flera enkla rätter om du inte kan detta just nu.

Vi har tidigare skrivit en artikeln med flera billiga maträtter för studenter om du vill ha fler tips och inspiration.

Tips för att få studentbudgeten att gå ihop

Många studenter kan tycka att det kan vara svårt att få ihop studentbudgeten. Kanske har man en stor bostadskostnad, eller så kanske man äter ute mycket och vill fortsätta att göra det.

Vi tänkte därför att det kunde vara bra att avsluta med några tips på hur man kan spara pengar som student, för att få studentbudgeten att gå ihop.

Boendekostnader

Boendet är den största kostnaden för nästan alla studenter. Därför är det viktigt att tänka igenom vilket boende man behöver.

Om man betalar väldigt mycket för en bostad just nu, så kan man behöva överväga om det finns något annat boende som passar bättre in på din studentbudget.

Ställ dig i flera bostadsköer redan nu om du inte gör det, och överväg dina alternativ och se över om det kan finnas ett bättre boende för dig och din budget.

Ibland kan det exempelvis bli billigare om man skaffar en större lägenhet och bor tillsammans med en kompis där man delar på kostnaden.

En del studenter väljer ju också att bo hemma för att spara pengar och det kan funka i nödfall, men det är inte alltid möjligt eller något som man vill göra.

Matkostnader

Maten är också en stor kostnad för studenter och många väljer att äta ute (eller beställa mat hem) för att slippa laga mat själva.

Detta kommer inte att vara det bästa för din budget, eftersom det är mycket billigare att laga maten själv.

Andra sätt att få matbudget att gå ihop är exempelvis att handla mycket som är på rabatt, göra storkok, planera sina köp och handla utefter säsong.

Försök att tänka igenom hur du kan laga mat på ett sätt som passar din budget.

Om du vill ha fler tips så har vi tidigare skrivit en artikel med enkla tips på hur du sänka din matkostnad.

Inkomster

Man ska inte bara fundera på hur man kan minska sina utgifter, eftersom ibland kan det vara smartare och också enklare att istället öka sina inkomster.

Det finns oftast möjligheten för studenter att jobba extra vid sidan om studierna, och det är en bra idé om du har tid och behöver få inte lite mer pengar i kassan.

Det går också att tjäna pengar på andra sätt på nätet, men detta kan ta lång tid och kan därför ses som en mer långsiktigt strategi.

På grund av detta brukar ett extrajobb vara den bästa lösningen för studenter som vill tjäna lite extra pengar.

Nöjen

Om du festar mycket och lägger mycket pengar på nöjen just nu, så är det ibland bli svårt att ha en bra studentbudget som går ihop.

Om du lägger mycket pengar på nöjen och fester, så kan det vara smart att fundera på om du kan välja bort något eller kanske minska på det för att få budgeten att gå ihop.

Kanske behöver du inte dricka lika mycket alkohol eller gå ut och festa lika ofta? Detta är givetvis helt individuellt, men det är värt att fundera på.

Om du även skulle välja att dra ner på drickandet och festandet kommer det inte bara gynna din plånbok, utan också din hälsa och dina skolresultatet.

Andra kostnader

Det är också smart att se över andra kostnader såsom kläder, mobilabonnemang och hemförsäkring.

Om din klädkostnad är orimligt hög, så fundera på om det finns något du kan göra för att minska den. Kanske behöver du inte köpa lika många kläder?

När det gäller mobilabonnemang och hemförsäkring så kan det vara svårt att minska kostnaderna, men det är alltid värt att jämföra priserna hos olika företag. Detta kan ge dig lite mer pengar i månaden att spara.

Vissa mobilabonnemang och hemförsäkringar har exempelvis olika studenterbjudanden, vilket är smart att dra nytta av.

Om du vill ha fler tips på hur du kan få studentbudgeten att gå ihop kan du läsa våra artikel med budgettips för dig som är student.



Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.