socionom

Antagningspoäng för socionom (2023)

Pluggtips.se, 5 augusti 2023

Drömmer du om att få göra skillnad i människors liv varje dag? Kanske har du tänkt på att bli socionom. Som socionom får du jobba inom flera olika områden. Du kan till exempel arbeta med vård och omsorg, inom socialtjänsten, hälso- och sjukvården, eller med barn och unga.

Men att komma in på socionomprogrammet är inte alltid enkelt. Programmet är mycket populärt och det finns många som vill ha en plats. Det kan kännas lite skrämmande att tänka på. Man undrar kanske: Vilka betyg behöver jag? Hur stor är chansen att jag kommer in?

Om du känner så, oroa dig inte. I den här artikeln ska vi gå igenom allt det här. Vi ska titta på vad som krävs för att komma in på socionomprogrammet och hur svårt det faktiskt är att få en plats. Låt oss sätta igång.

På vilka lärosäten kan man läsa till socionom?

Det finns många lärosäten där man kan läsa till socionom eftersom de flesta universitet och högskolor har socionomprogrammet, vilket gör att det finns många olika alternativ att välja mellan.

Här är några exempel på de mest populära lärosätena där du kan läsa till socionom:

  • Lunds universitet
  • Uppsala universitet
  • Karlstads universitet
  • Malmö universitet
  • Göteborgs universitet
  • Linköpings universitet
  • Jönköping university
  • Stockholm universitet
  • Högskolan väst
  • Umeå universitet
  • Örebro universitet

Antagningsstatistik för Socionomprogrammet

Det är inte alltid lika lätt att komma in på socionomprogrammet, och mycket beror på vilket universitet du siktar på.

Om du tar Högskolan i Dalarna som exempel, krävs det 15.92 i betyg eller 0.55 på högskoleprovet för att bli antagen. Detta är en nivå som de flesta aspirerande studenter borde klara av.

Men saker och ting ändras om vi tittar på de mer eftertraktade universiteten, som Lund universitet och Göteborgs universitet. Där stiger antagningspoängen drastiskt. Lund kräver exempelvis 19,53 i betyg, medan Göteborg ligger något lägre med 18,59.

Nedan hittar du en tabell över antagningspoängen för de 10 bästa universiteten för socionomprogrammet. Poängen är uppdelade efter två urvalsgrupper: BI (betygsurvalet) och urvalsgruppen för högskoleprovet.

Lärosäte Urvalsgrupp BI Urvalsgrupp HP
Lunds universitet 19.53 1.10
Göteborgs universitet 18.59 0.90
Malmö universitet 18.44 0.85
Högskolan Väst 18.39 0.85
Jönköping university 18.18 -
Karlstads universitet 18.02 0.70
Stockholm univeristet 17.92 0.75
Linköpings universitet 17.92 0.75
Uppsala universitet 17.89 0.75
Umeå universitet 17.66 0.90

Statistiken kommer ursprungligen från Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik för höstterminen året 2023.

Det är dock viktigt att komma ihåg att antagningspoängen kan skifta något från år till år, men generellt sett brukar poängen hålla sig inom samma intervall.

Om vi även tar en titt på 2023 års antagningspoäng och jämför dessa med tidigare år, så ser vi en intressant trend. Faktiskt visar siffrorna att antagningspoängen för 2023 är något lägre jämfört med 2022 och 2021.

Denna utveckling kan vara värd att ha i åtanke när du planerar din ansökan. Det finns en chans att antagningspoängen för det nästkommande året kommer att öka något för de mest populära universiteten.

Vad innebär urvalsgrupp BI?

Urvalsgrupp BI är den urvalsgrupp där du söker med dina avslutade gymnasiestudier som ger behörighet utan kompletteringsbetyg.

Kompletteringsgruppen (BII) är en annan urvalsgrupp som man kan söka via om man har kompletterat sina gymnasiebetyg på exempelvis komvux.

Vad gör man om man inte kommer in?

Varje år är det många som söker till socionomprogrammet i Sverige, men alla kommer inte in. Så, vad finns det för alternativ om du inte blir antagen?

Ett populärt val bland studenter som inte kommer in är att börja förbereda sig för högskoleprovet. Många har lyckats ta sig in på socionomprogrammet genom att få goda resultat på detta prov. Faktum är att ett resultat kring 1.00 på högskoleprovet ofta kan vara tillräckligt.

Men oroa dig inte, att uppnå detta resultat behöver inte vara en omöjlig uppgift. Med rätt förberedelse och inställning är det något som de flesta klarar av.

Så, om dina betyg inte räcker till för att komma in på socionomprogrammet, kan högskoleprovet vara din bästa chans att bli antagen.

Hur är det att studera till socionom?

Att plugga till socionom handlar mycket om att förstå människor och hur vi fungerar inom olika delar av samhället. Under programmet kommer du att få en bra inblick i ämnen som psykosocialt arbete, juridik och sociologi.

Kurserna inom socionomprogrammet är både fokuserade och varierade, vilket ger dig en bred kunskapsbas. Du kommer bland annat stöta på ämnen som socialt arbete där du lär dig om samhällsstrukturer och sociala problem, juridik där du får insikt i de lagar och regler som styr socialt arbete, och psykologi för att förstå människors beteenden och behov.

Om du är en person vars hjärta klappar lite extra för att hjälpa andra, om du ser potentialen i människor runt omkring dig och vill vara en del i att uppmuntra den potentialen, då kan socionomprogrammet verkligen vara rätt för dig.

En stor fördel med utbildningen är också att den ger dig möjligheten att jobba inom en mängd olika yrken. Efter examen kan du till exempel bli socialsekreterare, biståndshandläggare, familjerådgivare, kurator eller behandlingsassistent.

Det betyder att du kommer ha många olika möjligheter att göra skillnad efter din utbildning. Så om du är redo för att ta ditt första steg mot en karriär där du verkligen kan bidra, då kan socionomprogrammet vara det du letar efter.



Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.