skriva anteckningar

9 effektiva tips för bättre anteckningar

Pluggtips.se, 2 oktober 2023

Har du någonsin ställt dig själv frågan: "Vad menade jag egentligen med detta?" när du går igenom dina gamla anteckningar? Sanningen är att skriva bra och hjälpsamma anteckningar faktiskt kan vara ganska svårt.

Du behöver bland annat balansera mellan att vara koncis men samtidigt detaljerad. Och låt oss inte glömma vikten av att formulera idéer med våra egna ord, vilket kan vara avgörande för att komma ihåg det du lärt dig under föreläsningen.

I denna artikel kommer jag att lyfta fram några strategier som varit ovärderliga under mina universitetsstudier. Även om inte alla råd kanske passar just dig, kanske de kan ge dig några idéer vad du kan göra idag för att skriva bättre anteckningar.

1. Använd dig av symboler

Att snabbt och effektivt kunna skilja mellan olika delar av sina anteckningar kan vara väldigt hjälpsamt när man pluggar. En enkel metod är att använda symboler för att kategorisera din information.

Här är hur du kan göra det:

  • []: Markerar uppgifter som ska genomföras.
  • *: För spontana tankar och reflektioner.
  • |: Betonar viktiga slutsatser.

Detta är en metod som bland annat används mycket inom bullet journal-metoden, vilket där används för att organisera uppgifter och anteckningar.

2. Strunta i felstavningar

Under föreläsningen borde målet vara att kunna fånga upp den viktiga informationen, inte att skriva en felfri text. Det gör därför inget om du skulle formulera dig något klumpigt eller stava fel. Det viktiga är att du själv bara kan förstå dem.

Efter en föreläsning, när du har tid och ro, kan du välja att gå igenom ditt material. Detta ger dig chansen att både rätta eventuella felstavningar, men också reflektera över innehållet och kanske till och med förtydliga eller lägga till information.

3. Använd dig av förkortningar

Att använda förkortningar kan vara en tidsbesparande strategi när du antecknar. Ord som "exempelvis" kan snabbt förvandlas till "ex", vilket accelererar ditt skrivande. Denna metod blir särskilt effektiv när det kommer till längre termer eller frekventa begrepp i ditt material.

Skapa gärna egna, unika förkortningar. Men, ett viktigt råd: se till att de förblir begripliga för dig själv. Det spelar ingen roll hur snabbt du kan skriva ner dina anteckningar om du senare inte förstår vad de betyder.

4. Få en överblick med Cornellmetoden

Om du vill testa en beprövad teknik borde du kolla in Cornellmetoden, skapad av Walter Pauk. Tekniken bygger på att du delar upp ditt papper i tre specifika avsnitt för att snabbt kunna skapa en visuell guide till dina tankar.

Huvudinnehållet i dina anteckningar skrivs i den breda högerspalten. Parallellt med detta, i vänsterspalten, noterar du nyckelord eller huvudteman som direkt kopplar an till det du skrivit på högersidan.

I det avsnitt som befinner sig längst ner på pappret, skriver du en kortfattad sammanfattning av sidans innehåll, vilket kan användas för att få en bättre överblick.

5. Gå igenom det efter föreläsningen

När du är klar med en föreläsning, ta en titt på dina anteckningar direkt. Det hjälper dig att se om du missat något eller om något är otydligt.

Skriv ner frågor eller saker du undrar över till nästa gång. Eller saker du vill kolla upp mer om när du är hemma.

Fördelen är också att det bara behöver ta 5 minuter, men det kan göra stor skillnad. Senare blir det lättare att förstå vad du skrev och att komma ihåg det bättre.

6. Använd dig av tidfördelad repetition

Tidfördelad repetition är en beprövad studieteknik som används för minnas bättre. Istället för att plugga allt på en gång, går du igenom ditt material flera gånger med längre pauser.

Så här funkar det: Du repeterar det du vill lära dig medan informationen är färsk i minnet, och sedan igen efter några timmar, dagar och veckor. Detta hjälper hjärnan att verkligen komma ihåg informationen.

7. Använd dig av olika färger

Att använda olika färger för att förkoda dina anteckningar kan hjälpa hjärnan att minnas bättre och göra det enklare att hitta saker som du letar efter senare.

Till exempel kan du använda blått för viktiga definitioner, grönt för exempel och rött för saker du behöver titta extra på. Men, var försiktig så att du inte går över gränsen. Det ska inte bli rörigt och det ska inte vara huvudfokuset när du pluggar.

8. Använd dina egna ord

Vi nämnde detta tidigare, men det tål att upprepas: När du antecknar, omformulera informationen med dina egna ord.

Även om det kan vara frestande att bara skriva av det föreläsaren säger eller kopiera från en powerpoint, kommer du att minnas och förstå innehållet mycket bättre om du bearbetar det själv.

Det tvingar dig nämligen att verkligen förstå vad det handlar om. Så nästa gång du är på väg att skriva av något rakt av, stanna upp och fråga dig: "Hur skulle jag förklara detta för någon annan?" Det kommer göra underverk för ditt lärande.

9. Gör dina anteckningar digitala

Vi har alla varit där – vi bläddrar igenom sidor av anteckningar och försöker hitta den där viktiga biten information vi skrev ner. För att göra din studietid mer effektiv, varför inte överväga att digitalisera dina anteckningar?

Verktyg som Evernote eller Notion erbjuder kraftfulla sökfunktioner. Själv föredrar jag dock Notion.

När du skriver “sökbara” anteckningar, tänk på vilka ord eller fraser du sannolikt kommer att använda när du söker efter den informationen i framtiden.

Nu har du fått några av mina bästa tips. Men det viktigaste är att våga komma igång och testa för att se vad som funkar för dig. Vi är alla olika, så du behöver fundera på vad du själv föredrar.



Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.