Hur är det att plugga på universitetet?
Pluggtips.se, 7 januari 2023Att plugga på universitetet skiljer sig en del från att studera på gymnasiet. På universitetet förväntas du ta mer eget ansvar för dina studier. Du bestämmer även själv hur mycket du ska plugga och hur du vill spendera din tid vilket kräver en del självdisciplin.
Även om det är utmanande att studera på universitet så det också väldigt roligt och givande. På universitetet får du möjligheten att specialisera dig inom det område som du är intresserad av, och du kommer skapa bättre framtidsutsikter på arbetsmarknaden för dig själv.
Hur är det att läsa på universitetet?
När du studerar vid ett universitet har du ett större eget ansvar för dina studier än vad du har på gymnasiet. På universitetet måste du exempelvis planera och organisera din tid väl för att du hinna med allt som krävs för att du ska klara dina kurser.
Detta är även något som många har svårt med när det börjar studera på universitetet. Det är en stor omställning från gymnasiet, vilket brukar leda till en hel del stressplugg inför tentorna.
Att plugga på universitetet kräver också en bättre studieteknik och vanligtvis behöver man lägga ner tid och ansträngning på sina studier. Men det är samtidigt inte bara svårt och utmanande, utan det är också väldigt roligt och lärorikt.
På universitet får du bland annat möjligheten att börja läsa kurser inom ämnen som du brinner för, och du får en större kontroll över din egna utbildning. Detta kan framförallt vara ett bra sätt att hitta det som man vill arbeta med i framtiden.
Du får därmed friheten att skräddarsy din utbildning och välja de ämnen du själv vill läsa, även om en del kurser kan vara obligatoriska. På universitetet kan du även välja om du vill studera på heltid, halvfart eller kvartsfart, på distans eller på plats, beroende på vad som passar bäst för dig.
Hur fungerar undervisningen på universitetet?
Undervisningen på universitetet skiljer sig från undervisningen på gymnasiet. På universitetet är föreläsningarna exempelvis inte obligatoriska och de sker inte alltid varje dag, vilket innebär att mycket studietid består av eget arbete.
Det är exempelvis vanligt att många utbildningar har så lite som 5-10 schemalagda tillfällen per vecka, vilket motsvarar omkring 10-20 timmar med schemalagd tid. Det innebär också att hälften av din studietid består av eget arbete.
På schemat så kan undervisningen bestå av föreläsningar, laborationer, seminarier, grupparbeten och olika fältstudier.
En normal studievecka enligt CSN motsvarar även 40 timmar studier, vilket blir 8 timmar per dag. Det är dock viktigt att poängtera att man sällan behöver plugga så här mycket. Om du är effektiv behöver du sällan lägga ner så mycket tid.
Hur är studentlivet på universitetet?
Studentlivet kan vara väldigt olika beroende på vilket universitet du studerar på men generellt sätt så är studentlivet väldigt roligt och det finns många sociala aktiviteter på och runt campus.
Detta kan vara alltifrån fester, sittningar, pubrundor till olika sportaktiviteter.
Under de första veckorna på universitetet engageras även en mottagning med massor av aktiviteter. Det är även en bra möjlighet att lära känna de andra i ditt program och skaffa nya vänner, så jag rekommenderar verkligen alla att delta på mottagningen.
Det brukar inte heller vara svårt att skaffa vänner på universitet när du börjar. När du flyttar till en ny stad för att börja studera är alla i samma situation som dig. Alla vill lära känna nya vänner och det brukar därför inte vara så svårt att skaffa nya vänner.
Förutom att studentlivet är väldigt roligt så handlar det också en del om att lära sig att leva själv, ta ansvar och att börja bli vuxen. Detta beror främst på att detta är under en period som de allra flesta flyttar hemifrån och börjar leva på egen hand.
Hur är föreningslivet på universitetet?
Föreningslivet varierar en hel del mellan olika universitet eftersom alla universitet har olika traditioner. Föreningslivet ser därför olika ut på olika universitet, men det behöver inte betyda att något är bättre än något annat.
På vissa universitetet såsom Chalmers har endast de som är med i en förening så kallade overaller (ovvar), medan på andra universitet såsom på Linköpings tekniska universitet så får alla ha det.
En del universitet har också något som kallas för nationer. Detta finns exempelvis på Lunds universitet och på Linnéuniversitetet i Växjö. Deras främsta uppgift är att hålla i den sociala verksamheten utanför studierna.
En stor del av nationernas aktiviteter består av matservering, pubar och nattklubbar. Nationer kan vara ett sätt att hitta en gemenskap under studentlivet och sin tid på universitetet.
Vilket universitet har bäst studentliv?
Generellt sett så brukar de mindre studentstäder ha ett bättre studentliv. I mindre städer kommer en stor del av ortens invånare att vara studenter, vilket gör att studentlivet blir en större del av hela staden.
Det gör också att universitet såsom Lund och Linköping brukar ha väldigt bra studentliv.
Storstäderna såsom Göteborg, Stockholm och Malmö kan också ha ett bra studentliv, men skillnaden är att studentlivet är mer koncentrerat runt campus, istället för i hela staden.
Vad är skillnaden mellan gymnasiet och universitetet?
Det finns flera skillnader mellan att studera på universitetet jämfört med gymnasiet. Om du läser en utbildning på heltid, så är rekommendationen att plugga omkring 40 timmar i veckan. Du har däremot inte så mycket schemalagd undervisning, utan majoriteten av tiden behöver du läsa på egen hand.
En kurs på universitetet är kortare jämfört med gymnasiet ur ett tidsperspektiv. På universitetet är det vanligt att läsa två stycken kurser parallellt, som du sedan tentar av efter 9 veckor. Detta innebär att du läser en kurs snabbare på universitetet jämfört med på gymnasiet.
När du pluggar på universitetet har du också mer frihet och eget ansvar. Du bestämmer själv hur du vill planera och lägga upp dina studier. Du bestämmer även hur mycket du vill plugga beroende på din ambitionsnivå, och när du vill plugga.
Är det svårt att plugga på universitetet?
Jämfört med gymnasiet så har universitet ett högre tempo. Det är vanligt att stora textmängder ska läsas in, och man läser kurser mycket snabbare jämfört med en kurs på gymnasiet.
Många som börjar studera på universitetet upplever att studierna kan vara en uppmaning, och i vissa perioder kan det krävas mycket arbete för att klara av dem. Man brukar exempelvis behöva plugga mycket när det närmar sig tentaperioden.
Det som du lär dig på universiteten har också en högre svårighetsgrad. Det kommer vara utmanande, men efter dina studier kommer du ha lärt dig väldigt mycket inom ditt utbildningsområde.
Hur många timmar per vecka bör man plugga?
En normal studievecka enligt CSN är 40 timmar av studier. Det motsvarar 8 timmar per dag, vilket är en normal arbetsvecka.
Det finns dem som spenderar mer tid än 40 timmar på sina studier varje vecka, men det finns också dem som klarar sig med betydligt mindre. Om du är effektiv i dina studier kan du klara dig med så lite som 4-6 timmar per dag för få okej betyg.
Det finns även dem som pluggar betydligt mer än 8 timmar per dag om man satsar på de allra högsta betygen. Jag har exempelvis vänner som iallafall säger att de pluggar upp emot 10-12 timmar per dag.
Att man behöver studera så mycket kan dock bero på att man har en dålig studieteknik, men det beror väldigt mycket från person till person hur mycket man behöver studera.
Läs mer här: Hur länge ska man plugga per dag?
Kommer jag ha tid att göra saker på fritiden?
Det är många som undrar om man kommer ha tid att göra saker på fritiden när man ska börja plugga på universitet.
Även om det innebär mycket plugg attstudera på universitetet, så kommer du ha tid att göra saker på fritiden. Du kommer ha tiden att gå på studentpubar, festa, hänga med dina vänner och gör annat som du vill göra under studietiden.
Under vissa perioder kan det dock vara mer plugg, och då kanske du kommer behöver lägga mer tid på studierna. Detta kan du exempelvis behöva göra någon veckan innan tentan, vilket kan vara en intensiv period.
Är det svårt att skaffa vänner på universitetet?
Det brukar inte vara svårt att skaffa vänner när du börjar plugga på universitetet. När du flyttar till en ny stad för att börja studera är alla i samma situation. Alla behöver lära känna nya vänner, vilket gör det enklare för alla att skaffa nya vänner.
En annan anledning till varför det inte brukar vara särskilt svårt att skaffa vänner på universitetet är att de som du pluggar med brukar vara ganska lika dig själv och ha liknande intressen. Det gör att det brukar vara enkelt att ha något att prata om i början.