Hur pluggar man till ett prov? (bästa studieteknikerna)
Pluggtips.se, 19 december 2021Det finns massor av bra studietekniker som man kan använda när man pluggar till ett prov eller en tenta. Studietekniker såsom tankekartor, feynmantekniken och tidsfördelad repetition kan vara effektiva metoder för att maximera din inlärning inför provet.
I detta inlägget tänkte jag dela med mig av de studieteknikerna som jag använder mig av när jag pluggar till en tenta eller prov. Dessa teknikerna har jag använt mig av under mina 5 år av universitetsstudier och de har fungerat otroligt bra för mig.
Kanske kan det ge dig inspiration för att hitta en bättre pluggteknik inför ditt prov?
1. Lägg upp en plan
Det första man behöver göra när man börjar plugga inför ett prov är att lägga upp en studieplan. Planen innehåller vanligtvis när du ska studera och vad du behöver plugga på. Detta kommer hjälpa dig att vara organiserad och på rätt spår.
Exempelvis kan du skriva ner vilka dagar som du planerar att studera och hur många timmar du kommer lägga ner varje specifik dag. Tänk dock på att vara realistisk när du lägger upp din plan.
Den största fördelen med att tidigt planera inför ett prov är att du kommer vara förberedd dagen innan provet. Det minskar också risken för att du bli stressad och behöver sista-minuten plugga kvällen innan provet.
När du lägger upp en plan är det också bra att bryta ner vad det är som du behöver lära dig och vad du kan just nu. Detta kan du göra effektiv med hjälp av tankekartor som är ett väldigt bra verktyg för detta.
2. Få en överblick med tankekartor
Tankekartor är inte bara bra för brainstorming utan kan också vara ett bra sätt för att få en bra överblick över ett ämne. Jag brukar börja med att använda mig av tankekartor när jag ska plugga inför ett prov eller tenta.
Tankekartor är ett bra sätt att hitta svaga punkter som du behöver plugga mer på, samt ge dig en överblick på vad du kan om ämnet just nu. Tankekartor är också bra för att sammanställa allt som behöver lära dig inom en kurs, vilket kan minska risken för prokrastinering senare.
Om du sammanställer allt som du behöver lära dig i en kurs kan du sedan kryssa av grenarna i takt med att du pluggar och går igenom allt inom kursen. På så sätt kommer du att plugga allt som du behöver lära dig utan att missa någon viktig del.
3. Maximera inlärningen med feynmantekniken
Feynmantekniken är en av mina favoritmetoder för att anförskaffa kunskap snabbare och djupare. Det är en enkel strategi som samtidigt är mycket effektiv för att lära sig ett koncept eller ett ämne på djupet.
Tekniken bygger på principen att du lär dig som bäst när man förklarar eller lär någon annan. Detta beror på att man ofta behöver använda enklare ord när man försöker lära någon som är helt ny till ämnet, vilket medför att du själv också förstår konceptet bättre.
Tekniken bygger till stor del på aktivt lärande eller active recall som innebär att man inför en eller flera praktiska element till inlärningen. Om du vill läsa mer om hur du kan använda feynmantekniken så har jag skrivit en artikel som du kan läsa om du klickar här.
4. Kom ihåg bättre med tidsfördelad repetition
Tidsfördelad repetition (eller spaced repetition som det heter på engelska) är en studieteknik där du pluggar på innehållet som du försöker lära sig med ökande tidsintervaller för att lättare kunna memorera det som du försöker lära dig till ditt prov.
Tidsfördelad repetition är ett bra sätt att maximera sin tid genom att man kan bibehålla samma mängd information, men utan att behöva plugga lika många timmar till provet eller tentan. Om du vill dra stor nytta av tidsfördelad repetition är det viktigt att du börjar plugga inför provet tidigt.
Tidsfördelad repetition utnyttjar ett minnesfenomen som kallas avståndseffekten, som beskriver hur våra hjärnor lär sig mer effektivt när vi sprider ut vårt lärande över tid. Du kan läsa mer om tidsfördelad repetition genom att klicka här.
5. Plugga effektivare med pomodoro-tekniken
Pomodoro-tekniken är en teknik som kan hjälpa dig att hålla fokuset uppe under en längre tid, vilket kan hjälpa dig när du pluggar till provet eller tentan.
Det är en metod där du arbetar intensivt under en tidsperiod för att därefter ta en kort paus, och kan vara en effektiv metod för att komma igång i arbetet när du ska börja plugga.
För att utföra Pomodoro-tekniken behöver du en timer som du ska sätta på 25 minuter, du arbetar sedan fokuserad under denna tidsperioden och tar sedan en paus på 5 minuter. Efter att 5 minuter passerat kan du sedan ställa om klockan och påbörja en ny session.
Jag hoppas att dessa olika studietekniker kan ge dig lite tips och hjälpa dig hur du kan plugga inför ditt nästa prov. Detta upplägget har länge funkat för mig när jag pluggar inför mina prov, men det är viktigt att du själv testar och ser vad som funkar för dig studiemässigt. Vi är alla olika.