Matematik- och fysikprovet - Allt som du behöver veta
Pluggtips.se, 23 augusti 2022Den ursprungliga förhoppningen med matematik- och fysikprovet var att det skulle “ge högskolan ytterligare ett urvalsinstrument som gör det möjligt att fånga upp studenter med goda förutsättningar att klara av de berörda utbildningarna och bli duktiga civilingenjörer”.
För dig som drömmer om att bli ingenjör är provet därmed också en möjlighet att öka din chanser att komma in på den utbildning som du vill läsa.
Vad är matte och fysik provet?
Matematik- och fysikprovet är ett gemensamt antagningsprov till ett antal utvalda utbildningar på Chalmers, GU, KTH, Uppsala och Stockholms universitet.
Genom att göra provet får du ytterligare en chans att konkurrera om en plats till utbildning du vill läsa. För att kunna söka med matematik- och fysikprovet behöver du ha ett godkänt provresultat.
Matematik- och fysikprovet utgörs av en mattedel som är 3 timmar och en fysikdel som är två timmar. Beroende på vilket program du söker till så behöver du däremot inte alltid göra fysikdelen.
Matematikprovet utgörs av 45 poäng och fysikprovet utgörs av 30 poäng. För att få godkänt på provet krävs ett resultat på totalt 30 av 75 poäng.
Du kan anmäla dig till matte- och fysikprovet på matematik-och-fysikprovet.se. Anmälningsperioden öppnar vanligtvis någon gång under April och görs sedan i Maj.
Provet går att göra i Göteborg (på Chalmers), Stockholm (på KTH) eller Umeå (på Umeå universitet). Du väljer vilken stad du vill göra provet i under din anmälan. Avgiften för att göra provet är 100 kronor.
Något som även är viktigt att vara medveten om är att endast de som söker till någon av de programmen som nämns på matte- och fysikprovets hemsida får göra provet. Om du funderar på att göra provet måste du därför se till att söka via antagning innan.
Är matematik- och fysikprovet svårt?
Många tycker att matte- och fysikprovet är väldigt svårt, och om man jämför med högskoleprovet så är matten och fysiken mycket svårare.
Det som gör provet svårt för många är att du behöver ha full koll på flera av matematik- och fysikformlerna. Du får inte heller använda dig av någon miniräknare eller andra hjälpmedel under testet.
Dessutom är provet tidsbestämt, så du måste kunna arbeta snabbt och effektivt under press.
I en rapport skrev Martin Cederwall och Jana Madjarova om matte- och fysikprovet att endast 1/3 får godkänt. Denna siffran har också legat relativt stabil under den senaste åren enligt dem, även om det är en rätt så gammal rapport.
För att öka din chanser att klara provet är det viktigt att du har bra koll på matematiken och fysiken som du läst under gymnasiet. Dessutom är det bra att förbereda sig genom att göra gamla prov.
Hur tränar man inför provet?
Om du vill träna inför provet finns det några saker du kan göra.
Du kan börja med att gå igenom den matematik och fysik som du studerade i gymnasiet. Detta är särskilt viktigt om det har gått ett tag sedan du senast läste matematik eller fysik.
Det är också en bra idé att göra gamla prov. Dessa kan vara som finns på internet eller i böcker. Att göra gamla prov är ett bra sätt att bekanta sig med provets format och få en uppfattning om vilka frågor som ställs.
Tidigare prov går att hitta du här, om du vill börja öva redan nu.
Om du känner att du vill repetera matten från gymnasiet så finns det också en väldigt bra sommarmattekurs som du kan söka på matematiskavetenskaper.se. Denna kurs är också bra förberedelser inför dina universitetsstudier.
För att förbereda dig på provet är det också viktigt att du lägger ner tid på att repetera flera formler från matematiken och fysiken eftersom det är inte tillåtet att använda en formelsamling under provet.
Vanliga frågor om matematik- och fysikprovet
Nedan går vi igenom några av de vanligaste frågorna om matematik- och fysikprovet.
Kan jag göra provet mer än en gång?
Ja, du kan göra provet mer än en gång om du behöver det. Du kan dock bara anmäla dig till provet en gång per år. Det innebär att om du vill göra om provet måste du vänta till nästa år för att kunna göra provet igen.
Kan jag använda en miniräknare under provet?
Nej, du får inte använda en miniräknare eller andra hjälpmedel under provet.
Hur lång tid tar provet?
Provet är totalt 5 timmar långt med en matematikdel på 3 timmar och en fysikdel på 2 timmar. De flesta kommer behöva all den tiden för att hinna klart med provet.
När är provet?
Provet hålls vanligtvis någon gång i Maj. Det exakta datumet för provet kan variera från år till år, så det är viktigt att du kollar webbplatsen närmare tiden.
Vad ska jag ta med mig på provdagen?
På provdagen ska du ta med dig en ID-handling såsom ett pass eller nationellt ID-kort. Du måste också ta med dig penna, suddgummi, passare och linjal.