kurslitteratur

Behöver man köpa all kurslitteratur?

Pluggtips.se, 21 juni 2022

Kurslitteraturen är något som kan kostar väldigt mycket pengar för oss studenter. Det är inte ovanligt att en bok kan kosta så mycket som 700 kronor eller mer. Ibland är det dessutom flera böcker som ska köpas in vilket kan ge stora kostnader vid kursstarten.

Hur kurslitteraturen används varierar också mellan olika utbildningar, och det är vanligt att samhällsinriktade utbildningar har mer kurslitteratur än tekniska utbildningar.

Hur viktig är kurslitteraturen är universitetet?

Kurslitteraturen är olika viktig på olika utbildningar och kurser. På en del kurser kan du klara dig bra utan kurslitteraturen även om den är “obligatorisk”. Medan för andra kurser är litteraturen nödvändig för att klara av kursen.

På mer tekniska utbildningar såsom datateknik kan du klara dig galant utan att köpa kurslitteraturen. Medan för utbildningar inom exempelvis ekonomi är litteraturen mer viktig.

Om du behöver kurslitteraturen eller inte är också väldigt individuellt. Böcker och kurslitteratur är endast ett stöd för att du ska kunna lära dig det som krävs i kurserna. Du som student får därför själv avgöra om du känner att du behöver litteraturen eller inte.

När man pratar om kurslitteratur är det också att viktigt att skilja den från referenslitteraturen. Referenslitteraturen är mer ett eget val och är sällan något som du behöver, även om du kan använda dem för att fördjupa dig i ämnet.

I många fall kan du även använda dig av internet i många kurser. Idag finns det mängder av information, guider och videos som du kan använda dig av för att lära dig. Ibland kan internet räcka som kunskapskälla, men ibland behöver du också böckerna.

Om du däremot behöver köpa kurslitteraturen finns det flera sätt att spara in pengar på den. Det är något som jag tycker att alla studenter bör försöka göra.

Hur mycket kostar kurslitteratur per termin?

I genomsnitt betalar studenter som köper all den obligatoriska litteraturen för sina kurser drygt 2000 kronor per termin. Samtidigt kan det variera en hel del beroende på vilket program som du läser.

Om du endast köper den litteratur som är absolut nödvändig kan du klara dig på cirka 500-1 000 kronor per termin. Men det beror förstås på hur mycket du vill spendera på böcker och annat material.

Många studenter väljer också att låna kurslitteraturen på biblioteket eller köpa begagnat och då kan man vanligtvis kommer undan ännu billigare och spara en hel del pengar.

böcker

Hur kan man spara pengar på kurslitteraturen?

Vanligtvis är kurslitteraturen väldigt dyr, men du kan enkelt spara pengar genom att köpa begagnat, låna på biblioteket eller gå ihop och köpa tillsammans med vänner.

1. Köp begagnat

Att köpa begagnat är ett bra och enkelt att spara in pengar på din kurslitteratur. Vanligtvis finns det alltid bokbytargrupper på alla universitet där du kan köpa och sälja begagnad kurslitteratur på exempelvis Facebook. Jag kan rekommendera dig att göra en snabb kurslitteratur för att se vad du hittar.

Du kan också använda dig av flera onlinetjänster såsom campusbokhandeln för att köpa begagnad kurslitteratur. På campusbokhandeln hittar du den allra mesta kurslitteraturen.

2. Låna på biblioteket

All kurslitteratur finns vanligtvis på ditt universitets bibliotek. Ett sätt att få kurslitteraturen gratis är då att låna den på biblioteket.

Vanligtvis är det många som försöker låna kurslitteraturen i början på kursstarten så om man vill få något behöver man vara snabb. Ett tips är att maila läraren innan introduktionsföreläsning för att få ett försprång att fixa kurslitteraturen inför kursstarten.

Jag försöker alltid låna kurslitteraturen på biblioteket och har säkert sparat minst 4 tusen kronor på detta under de senaste åren.

3. Gå ihop och köp tillsammans med vänner

Om du inte kan köpa kurslitteraturen begagnad billigt eller låna den på biblioteket kan ett annat sätt för att spara pengar att gå ihop med vänner. Om ni går ihop några stycken kan ni tillsammans köpa den dyra kurslitteraturen.

Om du brukar plugga tillsammans med vänner kan detta vara en bra sätt att spara in pengar på den dyra kurslitteraturen.

4. Köp en gammal upplaga av boken

Det är inte alltid nödvändigt att köpa den senaste upplagan av en viss bok eller kurslitteratur. Det kan därför vara bra att fråga sin föreläsare innan man köper boken.

Ibland går det även att hitta gamla upplagor i PDF-form på nätet, så det kan också vara värt att testa att googla lite efter boken.

5. Låna kurslitteraturen från en vän

Ibland kommer du känna någon som tidigare läst kursen som du nu ska läsa. Ett smart sätt att spara pengar är därmed och se om du kanske kan låna den kurslitteraturen som du behöver från din vän.

Detta är förstås inte alltid möjligt, men det är värt att kolla upp! Du kan självklart också fråga någon som tidigare läst kursen om du kan köpa deras kursböcker för ett bra pris.

Många vill nämligen bli av med gammal kurslitteratur om du erbjuda dem att betala ett rimligt pris för boken, kommer de förmodligen gå med på det. Detta kan också vara ett bra sätt att få tag på de böcker du behöver utan att behöva lägga ut för mycket pengar.

När ska man börja köpa kurslitteraturen?

Det kan vara bra att vänta till efter första föreläsning innan du köper boken. Under första föreläsningen brukar man få reda på vilken kurslitteratur som är obligatorisk och vilken som endast är rekommenderad.

I många fall kan det vara bra att försöka få tag i kurslitteraturen så tidigt som möjligt om det är många studenter som konkurrerar om samma exemplar. Detta gäller speciellt om du funderar på att låna boken på ett bibliotek på ditt universitetet.



Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.