6 skillnader mellan högskoleingenjör och civilingenjör
Pluggtips.se, 13 mars 2022Det finns flera skillnader mellan högskoleingenjör- och civilingenjör-utbildningar. Den största märkbara skillnaden är att civilingenjörer pluggar 5 år, medan högskoleingenjörer bara pluggar 3 år. Men ingångslönen och fokuset under utbildning är också något som skiljer sig.
I detta inlägget kommer du få lära dig mer om vad som är skillnaden mellan att plugga till högskoleingenjör och civilingenjör.
Skillnader mellan högskoleingenjör och civilingenjör
Det finns flera skillnader mellan högskoleingenjörer och civilingenjörer. Mycket av det är däremot under själva studietiden. Efter utbildningen kan en högskoleingenjör och civilingenjör ha ungefär samma arbeten.
- Tiden du pluggar - En civilingenjörsutbildning är 5 år, medan en högskoleingenjör bara pluggar 3 år. En högskoleingenjör kan däremot bestämma sig för att läsa till en master efter sin utbildning vilket ger 5 år. Man blir däremot inte civilingenjör om man endast läser till en master.
- Ingångslönen efter utbildningen - Enligt Sveriges Ingenjörer ska du som är civilingenjör begära minst 36 300 kr/mån och som högskoleingenjör begära minst 34 400 kr/mån i ingångslön. Men eftersom högskoleingenjörer snabbare kommer ut i arbetslivet kommer de ha ett stort löneförsprång. Detta är något som många civilingenjörer kanske aldrig hinner arbeta ikapp.
- Fokuset under utbildning - högskoleingenjörsutbildningar är byggda för att du ska vara redo för arbetslivet efter 3 år, och tenderar därför att infatta mer praktiska element. En civilingenjörsutbildning är istället mer teoretisk och bevisföring är en mycket central del.
- Garantiplatser på masterprogram - För en civilingenjörsutbildning är det redan bestämt att de kommer läsa 5 år. Därför kommer alltid de ha en garantiplats på något masterprogram. För en högskoleingenjör söker du istället ofta med dina betyg, även om du kan ha garanti att komma in på någon master. Detta är förmodligen den viktigaste skillnaden att vara medveten om.
- Forskning efter utbildningen - En civilingenjörsutbildning är med komplett för att gör studenten redo för att forskningsvärlden. Detta är ett stort fokus på masterutbildning, och speciellt under masteruppsatsen.
- Spetskompetens - Eftersom civilingenjörer också läser en master inom ett specifikt område kommer de ha en spetskompetens. Detta kan göra att de kan söka en del mer avancerade jobb inom sitt specialiseringsområde.
Kan en högskoleingenjör bli civilingenjör?
Teoretiskt sätt så går det att bli civilingenjör om du pluggat till högskoleingenjör. Detta kräver dock att du läser en master efter din högskoleingenjör. Du kan däremot behöva läsa till ett antal mer teoretiska kurser i fysik eller matematik.
Om du har läst till högskoleingenjör och vill bli civilingenjör finns det alltså en möjlighet. Om du vill göra detta kan du kontakta din SYV för att få mer insyn hur du kan göra.
Men är det värt det? Jag skulle säga att det förmodligen inte är värt det. Om du läser en master efter din högskoleingenjörsutbildning så kommer den enda skillnaden att vara titeln.
Om titeln är något som du bryr dig väldigt mycket om kan du fundera på att göra det, men annars tycker inte jag att det är värt det. Civilingenjör är dessutom bara en titel som finns i Sverige, och i utlandet kommer folk endast tro att du arbetar med konstruktion om du säger att du är "civil engineer".
Vad är mest värt att plugga till?
Om du vill forska efter din utbildning så ska du alltid läsa till civilingenjör. Medan om du snabbt vill bli ingenjör och kommer ut i arbetslivet så är högskoleingenjören den bästa utbildning. Om du däremot skulle ångra dig så finns möjligheten att läsa till en master efter din högskoleingenjörsutbildning.
Jag själv valde att plugga till högskoleingenjör på Chalmers eftersom jag inte visste om jag orkade plugga 5 år direkt efter gymnasiet. Jag visste också att möjligheten att läsa till en master efteråt fanns om det var något jag ville, så det kändes som det bästa alternativet. Det enda jag gick miste om var titeln “civilingenjör”, men eftersom den har låg betydelse i dagens samhälle är det inget man förlorar.
Om du däremot väljer att läsa till högskoleingenjör för att sedan läsa master behöver du vara medveten om att du inte har en garantiplats till vissa mastesutbildningar. På Chalmers har du däremot alltid en garantiplats till en master om du söker tre olika. Förutsatt att du tidigare pluggat högskoleingenjörsutbildningen på Chalmers.
Man kan däremot fråga sig om det är värt att plugga en master ändå. Jag själv gjorde det lite utan att tänka, och om du inte funderar på att forska så har en masterutbildning inte speciellt många fördelar i min mening.
Vad som är mest värt att plugga för dig är däremot något som du själv måste bestämma, för det valet kan endast du göra. Jag hoppas däremot att detta inlägget har gett dig en bättre uppfattning på vad som är skillnaderna mellan högskoleingenjörer och civilingenjörer.
Andra vanliga frågor
Nedan går jag igenom ett antal andra vanliga frågor om att bli högskole- och civilingenjör som jag hoppas kan vara till hjälp för dig.
Kan en högskoleingenjör bli civilingenjör?
I vissa fall går det att ta ut en “icke-programmärkt” civilingenjörsexamen efter att du läst din högskoleingenjörexamen och master om man uppfyller examensfordringen. Det kräver däremot vanligtvis att man läser till ett antal kurser inom matematik och naturvetenskap.
Vad krävs för en civilingenjörsexamen?
För ta en civilingenjörsexamen behöver du läsa ett civilingenjörsprogram på universitet eller högskola. Ett civilingenjörsprogram består totalt sätt av 5 år av heltidsstudier.
Är det lättare att få arbete som civilingenjör?
Civilingenjör kan ha det lättare att få arbete efter utbildningen, men det beror också på vilken sorts ingenjörsutbildning man läst. Generellt är det brist på ingenjörer och det är därför enkelt att få arbete både för civil- och högskoleingenjörer.