9 tips för att lyckas med ditt gymnasiearbete
Pluggtips.se, 21 november 2021Gymnasiearbetet är en uppgift som alla ska göra i slutet av sin gymnasieutbildning för att få ta examen. Gymnasiearbetet utgörs av 100 gymnasiepoäng och kan jämföras med en uppgift för att bevisa att du är redo för högskolestudier. På gymnasiearbetet kan du få betygen E (godkänt) eller F (icke-godkänt).
Jag gjorde mitt gymnasiearbete för några år sedan, och i detta inlägget tänkte jag dela med mig av sju tips som kan hjälpa dig att lyckas med ditt gymnasiearbete.
1. Försök att välja ett ämne snabbt
Genom att välja ett ämne snabbt kommer du få mer tid med att arbeta på uppgiften. Börja med att fundera på vilket område som du vill skriva om, såsom biologi, fysik, eller kemi om du läser naturvetenskap. När du valt område, brainstorma därefter vilka idéer som du tycker kan vara intressanta att utforska. Välj sedan ut dina topp 5 idéer och gör en omröstning vilket alternativ du är bäst.
Ett tips är också att diskutera lite med din lärare för att se om han/hon har några idéer eller förslag baserat på vilket område du vill skriva om.
2. Hitta partners som du samarbetar bra med
Gymnasiearbetet sker vanligtvis i grupp och sträcker sig över en lång tidsperiod. Det är därför viktigt att du hittar någon som du känner att du kan samarbeta bra med. Detta behöver nödvändigtvis inte vara din bästa vän, utan fundera lite vilka du fungerat bra med i tidigare grupparbeten och vem du hade velat skriva med.
3. Välj ett område som du tycker är roligt
Detta kanske låter självklart, men det är ändå viktigt att ta upp. Välj ett område att skriva om som du tycker är roligt och intressant, för skrivprocessen blir så mycket enklare då.
När jag skrev mitt gymnasiearbete kommer jag ihåg att det var en grupp som inte visste vad de skulle skriva om, och de slutade med att läraren i princip valde åt dem. Även om de klarade gymnasiearbete gick det inte speciellt bra och jag kommer ihåg att de tyckte att det var fruktansvärt tråkigt.
4. Sätt upp tydliga avgränsningar
Sätt upp tydliga avgränsningar kring vad ditt gymnasiearbete skall handla om. Genom att sätta upp tydliga avgränsningar kan du förhindra att arbetet spretar iväg och du ser till att du bibehåller ett tydligt fokus på uppgiften. Sätt upp avgränsningar relaterat till dina frågeställningar och vilket material du ska använda.
5. Börja på ditt arbete i tid
Börja på ditt arbete i tid så att du alltid ligger i fas. När man läser sista året på gymnasiet och gör sitt gymnasiearbete kommer man också få slutbetyg i många andra kurser. Genom att börja i tid på ditt gymnasiearbete kan du därför ta bort lite av skolstressen när du också behöver plugga till andra slutprov och så vidare.
6. Lägg upp en plan
Innan du börjar arbeta på ditt gymnasiearbete är det bra att planera och lägga upp en plan. Man kan exempelvis planera när man ska vara klar med olika delar i sin rapport och hur rapporten ska se ut.
Om experiment även ska genomföras är det också bra att planera in dem och planera vad ni kommer behöver till experimentet.
7. Våga be om hjälp
Våga även be om hjälp om du känner att du behöver det. Lärarna är till för att hjälpa dig under ditt arbete så våga fråga om det är något du undrar över eller om du tycker något känns oklart. Vänta inte heller, utan fråga direkt om du känner att du behöver hjälp.
8. Be någon att läsa igenom ditt arbete
Under tiden som du arbetar på ditt gymnasiearbete är det bra att be någon att läsa igenom ditt arbete då och då. Genom att göra det ser du till att ditt gymnasiearbete har en hög kvalité och du slipper stressa i slutet för att få till att bra arbete.
När någon annan läser ditt arbete kommer du också få tips på vad du behöver förbättra eller utveckla.
9. Sätt upp mål och delmål
Sätt upp delmål när ni ska vara klara med olika delar av ditt gymnasiearbete. Om du exempelvis skall genomföra något typ av experiment eller en undersökning så kan det börja planera tidigt och sätt upp delmål när du skall vara klar med de olika deluppgifterna. Detta gör att du ser till att du alltid ligger i fas med ditt gymnasiearbete.