Bygg din egen examen med fristående kurser
Pluggtips.se, 12 december 2021Genom att bygga din egna examen med fristående kurser får du en större frihet med att skapa din egna framtid och du kan läser mer av det som du vill. Du kan kombinera olika kurser beroende vad du är intresserad av.
Det finns vissa saker som man behöver tänka på när man väljer att bygga sin egen examen med fristående kurser. Exempelvis behöver du själv ansöka till kurser via antagning och du behöver själv se till att du följer reglerna poängmässigt för att få ta en examen. Detta är något som vi kommer gå igenom djupare i detta inlägget.
Hur sätter man ihop en egen kandidatexamen?
En kandidatexamen ska omfattas av kurser som totalt utgörs av 180 poäng, vilket i tid motsvarar 3 års studier. Hälften av dessa högskolepoäng (alltså 90 poäng) ska utgöras av ett huvudområde och resten av de 90 poängen får vara andra kurser, men minst 30 poäng av dem behöver vara i ett annat än huvudområdet. Inom huvudområdet ska det också innefattas ett examensarbete på 15 poäng.
Exempel på huvudområden kan vara företagsekonomi, datavetenskap, sociologi eller biologi. Resten av poängen behöver komma från andra områden och är övriga kurser.
När du är klar med dina studier kan du sedan ansöka om examensbevis. Du ansöker själv om examen när du gjort det kandidatarbete och har uppnått poängkraven.
Om du föredrar att se på en video som förklarar hur det fungerar när man sätter ihop en egen kandidatexamen så hittade jag denna videon från Stockholm universitet.
Hur bygger man sin egen magister- eller masterexamen?
Efter att du läst och tagit din kandidatexamen kan du fortsätta din utbildning och ta en magister- eller masterexamen. Skillnaden från en kandidatexamen är att en magister och masterexamen behöver innehålla kurser på avancerad nivå i utbildning.
En magisterexamen är på 60 poäng (ett års studier) och kräver att du läser minst 30 hp på avancerad nivå inom ett huvudområde. De andra halvan av poängen (30 hp) får bestå av kurser från fritt valda huvudämnen, där minst 15 poäng skall vara på avancerad nivå.
En masterexamen är på 120 poäng (2 års studier) och kräver att du läser minst 60 hp på avancerad nivå inom ett huvudområde. De andra halvan av poängen (60 hp) får bestå av kurser från fritt valda huvudämnen, där minst 30 poäng skall vara på avancerad nivå.
Vilka fördelar och nackdelar finns med att bygga själv?
Det finns både fördelar och nackdelar med att bygga en egen examen. Att bygga en egen examen kan ge dig större frihet i att läsa det som du vill. Man ska dock vara medveten om att det tillför mer eget ansvar och du kanske inte får samma studentliv som när du hade läst ett program.
Fördelarna med att bygga en egen examen är som sagt att det kan ge dig mer frihet jämfört med om du skulle läst ett program. Detta gäller speciellt bland de övriga kurserna när du bygger din examen. Du kan exempelvis kombinera två områden såsom ekonomi och datateknik om du hade velat göra det.
Att bygga sin egen examen innebär däremot mer eget ansvar och det är något som man behöver vara medveten om. Du behöver själv välja kurser för varje läsperiod och se till att du väljer kurser så att du exempelvis får ihop 90 poäng i ett huvudområde om du tar en kandidatexamen.
Om du bygger en egen examen finns det även en risk att du går miste om vissa studentaktiviteter som du hade haft tillgång till om du läst ett program. Detta kan exempelvis vara om du vill gå på många studentfester eller vill vara aktiv inom kåren.