Bredd eller spets? Vilken utbildning är bäst?
Pluggtips.se, 17 februari 2023När jag började plugga på gymnasiet såväl som senare på universitet så var utbildningens bredd en viktig del av mitt studieval. Det var anledningen till varför jag valde att läsa naturvetenskap på gymnasiet, och varför jag senare valde att plugga datateknik på universitetet.
Att välja en bred utbildning har flera fördelar, men jag skulle säga att den största fördelen är att den ger en bredare kunskapsbas vilket är bra om du inte vet vad du vill arbeta med senare. Det gör också att det finns en större sannolikhet att utbildningen leder till ett arbete som du tycker om.
I denna artikeln tänkte vi också titta närmare på just detta ämne, och hur man borde tänka på när man väljer sin utbildning för gymnasiet eller universitetet. Är det bäst att välja en bred utbildning eller ska man välja en utbildning som ger dig spetskompetenser?
Skillnaden på utbildningar med bredd och spets
Skillnaden mellan en bred utbildning och en spetsutbildning är fokusområdet. En bred utbildning ger dig kunskaper inom flera områden och du har fler möjligheter när du pluggat färdigt. Det skiljer sig från en spetsutbildning som ger dig en djup förståelse inom ett specifikt område eller karriär.
Det mest typiska exemplet på universitetsutbildningar med bredd är ingenjör, statsvetare och jurister, medan en typisk spetsutbildning kan vara läkare, sjuksköterska eller lärare.
Om man istället ser på gymnasiet så tillhör naturvetenskap och teknik de breda utbildningarna.
Samhällskunskap och ekonomi kan ses som något mellanting mellan bredd och spets. Om du läser någon av dessa utbildningar så kommer du ha stora valmöjligheter senare på universitet, men inte lika stora som teknik eller natur.
Välja en utbildning med bredd eller spets?
Om någon skulle ställa denna frågan till mig så skulle jag alltid svara att man borde välja en utbildning med bredd, men varför? För att det är omöjligt att veta exakt vad man vill göra i livet när man är tonåring, och genom att välja en bred utbildning får du större valmöjligheter.
Man skulle kunna säga att alldeles för många låter en tonåring bestämma vad de ska göra i resten av sitt liv, vilket egentligen är ganska konstigt.
Redan när man är i 20-årsåldern förväntar man sig veta vad man ska arbeta med senare, vilket är i princip omöjligt. För hur ska man kunna veta vad man vill arbeta med om man inte har testat på hur det är att arbeta inom det?
Detta är också en av anledningarna till varför ett sabbatsår kan vara väldigt nyttigt efter att man har tagit examen. Genom att ta ett eller flera sabbatsår ger man sig själv tiden att testa olika saker och fundera på vad man vill göra.
Sabbatsåret kan därför att öka sannolikheten för att du väljer en utbildning som du tycker är rolig och som du ser dig själv arbeta med i fritiden.
Förutom sabbatsåret så är det som tidigare sagt också väldigt fördelaktigt att välja en bredare utbildning. Det ger dig större valmöjligheter senare och du kommer inte låsa in dig själv i en karriär som du inte tycker om.
För vem passar en spetsutbildning?
Det kan verka som att det alltid är fördelaktigt att välja en utbildning med bredd, men detta är självklart inte fallet. För vissa så kommer också en utbildning med spets och nischad inriktning vara ett bra val.
Om du drömmer om att bli läkare, lärare eller sjuksköterska så gör du självfallet rätt i att välja den utbildningen. Men du behöver samtidigt var medveten om riskerna som finns när du väljer en nischad utbildning.
När du väljer en mer nischad utbildning såsom läkare eller lärare så är det väldigt viktigt att du vet vad du ger dig in på. Du behöver veta hur det är att arbeta inom det yrket och om du faktiskt kommer tycka om att göra det i mer än 30 år.
För att kunna ta reda på om en utbildning är något för dig finns det också flera saker som du kan göra, såsom att prata med tidigare studenter och personer som arbetar inom yrket för att du ska få en bättre förståelse om vad som krävs för arbetet.
Sen kan man ju självklart alltid byta utbildning och skola om sig om man skulle känna att det man pluggat till är helt fel, men samtidigt blir detta också betydligt svårare när man blir vuxen. Som vuxen har man många utgifter som man behöver täcka och då är det inte helt enkelt att gå tillbaka till universitetet.
Om du är osäker på vad du vill göra i livet så brukar det därför vara bättre att välja en bredare utbildning.
Vilken utbildning är bredast?
Jag skulle säga att den allra bredaste utbildningen på universitetet är ingenjörer, men utbildningar såsom statsvetare, jurist och ekonom kan också ses som rätt så breda.
Andra utbildningar på universitetet som ger dig en bred utbildning inkluderar en examen i exempelvis matematik eller fysik.
Om man vill skapa ännu mera bredd i sin utbildning så finns det också de som kombinerar två utbildningar och tar en dubbelexamen. Det är exempelvis väldigt vanligt att man kombinerar en ekonomiutbildning med en utbildning inom systemvetenskap eller fysik.
När det gäller gymnasieutbildningar, så är teknik- och naturvetenskapsprogrammet de bredaste utbildningarna. Om du väljer någon av dessa utbildningar så kommer du kunna välja allt senare på universitetet.