Vilken stad i Sverige har bäst studentliv?
Pluggtips.se, 7 juni 2022Under 2022 blev Lund utsedd till Sveriges bästa studentstad av Studentum, följt efter Stockholm och Göteborg på andra och tredjeplats.
I deras topplista använde de flera olika parametrar såsom studentliv, pris på boendet, arbetsmöjligheter efter utbildning och mycket mer.
I denna artikeln kommer vi ta en närmare titt på topplistan och vad som gör Lund till den bästa studentstaden.
Vilka är de bästa studentstäderna i Sverige?
Studentum har tagit fram en topplista med de 10 bästa studentstäderna i Sverige. Deras topplista för 2022 ser ut enligt följande:
- Lund
- Stockholm
- Göteborg
- Umeå
- Jönköping
- Linköping
- Uppsala
- Borås
- Sundsvall
- Borlänge
På vissa sätt är jag fundersam över denna listan eftersom jag själv exempelvis upplevt studentlivet i vissa städer såsom Linköping, Karlstad och Luleå och jag skulle själva ranka dessa städerna högre.
Luleå och Karlstad är inte heller med på denna listan, trots att de är kända för ett bra studentliv. Samtidigt kan det vara mycket som ingår i vad som är en studentstad och det kan därför vara bra att ta en närmare titt på hur de rankade studentlivet i dessa städer.
Listan går att hitta här hos Studentum.
Vad innebär en bra studentstad?
Studentum har använt olika parametrar för att sammanställa listan. De nio parametrar som de har använt sig av är:
- Karriärmöjligheter efter utbildningen, 55.44 %
- Bra kommunikationer inom och i anslutning till staden (t.ex. kollektivtrafik, tågförbindelser), 45.92 %
- Möjlighet till extrajobb, 37.51 %
- Kort bostadskö och rimlig hyra, 33.49 %
- Stadslivet (utbud av kaféer, restauranger, barer, pubar, klubbar), 31.60 %
- Möjlighet att hitta praktikplats, 28.64 %
- Studentlivet (utbudet av aktiviteter på nationer och studentkårer), 26.75 %
- Möjlighet till master och forskarutbildning, 21.30 %
- Utbud av fritidsaktiviteter (t.ex. sporter, hobbies), 19.35 %
Om man ser på listan blir det också mer tydligt varför Lund, Stockholm och Göteborg ligger i toppen eftersom karriärmöjligheter har störst vikt på listan och dessa universitetet brukar anses som de bästa på många arbetsplatser.
Något som jag tycker är konstig för rankingen är också att inte studentlivet rankar högre och hur städerna är uppbyggda. En del mindre städer såsom Lund och Linköping har en stor andel studenter om man jämför med den totala befolkningen i staden.
Det gör också att mycket i staden kretsar kring studentlivet, om man jämför med en större stad såsom Göteborg eller Stockholm. I de större städerna brukar studentlivet vara mer koncentrerat runt campus, medan för de mindre städerna kan man se studentlivet i större delar av staden.
Vad innebär ett bra studentliv?
Vad ett bra studentliv är kan skilja sig mellan olika personer och kan också bero på vad du själv letar efter. Ett bra studentliv kan betyda olika saker för olika personer, men det finns några gemensamma saker som många studenter letar efter.
Ett bra studentliv kan innebära:
- Att kunna festa och ha roligt
- Att det är lätt att hitta vänner
- Att ha många olika aktiviteter att göra
- Möjligheter till arbete efter
- Att ha råd med ditt liv som student
Detta är bara några av de saker som kan utgöra ett bra studentliv, men det finns många fler. Det är också värt att notera att det som gör ett bra studentliv för en person är subjektivt, så en persons uppfattning om ett bra studentliv kanske inte är densamma som en annan persons.
Studentlivet för ett och samma universitet kan också skilja sig en hel del mellan olika utbildningar, eftersom olika utbildningar kommer att ha olika kulturer.
Om vi ser Borås som ett exempel, så har jag hört mycket gott om Textilhögskolan och då verkar det som att staden har ett bra studentliv. Däremot hör jag också hört mycket från en vän som läst dataekonomutbildningen i Borås och han har en helt annan bild på Borås som studentstad.
Man kan därmed konstatera att bara för en någon har en viss upplevelse i en studentstad behöver det inte se likadant ut för alla. Upplevelserna kommer att vara subjektiva och det kan också skilja sig en del mellan olika utbildningar.
Hur ska man tänka när man väljer studentstad?
För att få ut det mesta av studentlivet kan det vara bra att fundera lite på vad universitetet specialiserar sig på när man söker sin utbildning. Det bästa är att välja en utbildning på ett universitet som specialiserar sig på just den typen av utbildning.
Om du exempelvis vill läsa en teknisk utbildning såsom någon typ av ingenjör ska du välja ett tekniskt universitet såsom KTH, LTH eller Chalmers.
Medan om du exempelvis vill plugga medicin ska du välja ett universitet såsom Uppsala eftersom medicin och kemi är väldigt stort där.
Om du vill få en bättre bild på studentlivet i den staden du söker är det även bra att försöka kontakta någon som läser just den utbildningen som du har sökt till, eller en liknande utbildning. Det brukar ge den bästa bilden på hur studentlivet ser ut.
Andra tips för att skapa ett bra studentliv.
Även om en stad skulle ranka dåligt på topplistor över de med bäst studentliv behöver det inte nödvändigtvis betyda att studentlivet är dåligt. Det är möjligt att skapa ett bra studentliv i vilken stad som helst, det krävs bara lite mer ansträngning.
Här är några tips på hur du kan skapa ett bra studentliv för dig själv:
1. Gå med i klubbar och föreningar - Klubbar och föreningar är ett utmärkt sätt att träffa människor med liknande intressen som du och de kan också vara mycket roligt.
2. Bli vän med människor som bor i staden - Det är ett bra sätt att lära känna staden bättre och få reda på alla de bästa ställena att besöka.
3. Engagera dig i studentpolitiken - Detta är ett utmärkt sätt att få vänner och även att få inflytande över hur ditt universitet styrs.
4. Gå till evenemang för studenter - I de flesta städer brukar det finnas gott om studentarrangemang, så se till att du kollar in dem.
5. Skaffa ett deltidsjobb - Det är inte bara ett bra sätt att tjäna pengar, utan också ett bra sätt att träffa och lära känna nya människor.